Wegwijs op het nieuwe forum

Jakko Westerbeke

Forumbeheerder
Lid van de TWENOT
Met de overgang naar nieuwe forumsoftware vind je in dit bericht een overzicht van de voornaamste veranderingen (zo niet verbeteringen) ten opzichte van het oude forum. Er is natuurlijk meer, maar dit zijn denk ik de dingen die handig zijn om even te weten voordat je verder gaat.


Inloggen

Bij je eerste bezoek aan het nieuwe forum zul je opnieuw in moeten loggen, ook als je op het oude forum gezegd had dat je ingelogd wilde blijven.

Om in te loggen gebruik je dezelfde naam en wachtwoord als je op het oude forum deed.


Notificaties

Wanneer je het forum bezoekt, kun je rechtsboven getallen in rode vierkantjes zien staan: eentje bij het symbool van een envelop en het andere bij een symbool van een klok (eentje die luidt, niet eentje met wijzers :)). Het eerste geeft aan dat je privéberichten hebt (later meer daarover), het andere dat er mensen gereageerd hebben op je berichten. Door op het symbooltje te klikken opent er een lijstje met de betreffende berichten en/of reacties, waar je dan gelijk naartoe kunt door erop te klikken.


Lezen van berichten

Dit is (natuurlijk) net als op het oude forum: klik op een onderwerp en dat opent zodat je het kunt lezen.

Waar het nieuwe forum veel handiger in is, is dat het onthoudt waar je gebleven was. Bij het oude forum moest je altijd zelf terugzoeken wat het laatste bericht was dat je in een onderwerp gelezen had, bij het nieuwe kom je automatisch uit bij het eerste bericht dat je nog niet gelezen hebt.


Likes

Het nieuwe forum geeft je de mogelijkheid om „likes” (à la Facebook) aan berichten te geven om je gevoelens erover duidelijk te maken zonder dat je ook echt een heel antwoord hoeft te typen.

Rechtsonder elk bericht staat een symbooltje van een duim omhoog met de tekst "Leuk": door daarop te klikken geef je aan dat je het eens bent met het bericht of dat je het leuk vindt. Als je je muispijltje erboven stil houdt, of op een telefoon of tablet erop drukt en niet gelijk weer loslaat, verschijnen er meer symbooltjes waaruit je kunt kiezen. Op die manier kun je bijvoorbeeld ook aangeven dat je het oneens bent met het bericht, dat je er hard om moest lachen, enz.

De likes die aan een bericht gegeven zijn, worden linksonder weergegeven, met de namen van de gevers erbij. Ook daar kun je op klikken om in meer detail te zien wat ieders reactie precies was.

Heb je likes gekregen voor een bericht dat je geplaatst hebt, dan verschijnt rechtsboven op het scherm een getal in een rood bolletje bij het klok-symbooltje.


Plaatsen van berichten

Het plaatsen van een nieuw onderwerp gaat eigenlijk net zo als op het oude forum: je gaat naar de rubriek waar je je bericht in wilt plaatsen en klikt rechtsboven op de knop Plaats onderwerp. Dat brengt je naar een nieuw scherm waar je je bericht kunt typen en dan op de knop Plaats onderwerp onderin beeld kunt klikken, of op Bekijk om eerst te zien te krijgen hoe het eruit zal zien voordat je het ook echt plaatst.
  • Wil je een antwoord plaatsen in een bestaand onderwerp, dan ga je naar onderaan de pagina. Daar vind je een tekstveld waar je gelijk je antwoord in kunt typen.
  • Om een ander bericht te citeren klik je op Citeer dit bericht rechts onderaan dat bericht. Je kunt ook met de muis (op een computer) of je vinger (op een telefoon of tablet) de precieze tekst selecteren die je wilt citeren en dan op Citeer dit bericht drukken in het zwarte „tekstballonnetje" dat daarbij verschijnt. Dit laatste is handig als het je maar om een stukje gaat en niet het hele bericht.
Een belangrijk verschil met het oude forum is dat je op dit forum opmaak rechtstreeks toe kunt passen zonder BBCode te hoeven gebruiken: wil je schuine tekst, dan klik je gewoon op de knop met de schuine I erop in de knoppenbalk boven het tekstveld.

Wie liever toch BBCode typt kan op het tandwielknopje aan de rechterkant van de knoppenbalk klikken om zo om te schakelen tussen de twee manieren van opmaak. (En voor deze mensen de bijkomende tip dat het huidige forum ook Markdown ondersteunt, dat veel makkelijker is om te typen: *vet* in plaats van [b]vet[/b] bijvoorbeeld, of [de TWENOT-site](http://www.twenot.nl) om een link te maken en ![](http://www.example.com/foobar.jpg) om een afbeelding in te voegen. Je kunt BBCode en Markdown ook tegelijk in één bericht gebruiken.)

Het forum bewaart ook berichten die nog niet af zijn voor een dag: als je het niet gelijk plaatst, kun je er tot een dag later bij terugkomen om dat alsnog te doen. Ga je dus weer naar een onderwerp waar je een antwoord op getypt had, maar niet geplaatst, zal dat er gewoon nog staan.

Wanneer iemand gereageerd heeft op een bericht van je, dan verschijnt rechtsboven op het scherm een getal in een rood bolletje bij het envelop-symbooltje.


Geplaatst bericht aanpassen

Heb je een bericht geplaatst maar zie je toch iets dat anders moet, dan klik je linksonder op Bewerk en je kunt het aanpassen. Wanneer je klaar bent druk je op de knop Opslaan, of op Afbreken als je je wijzigingen toch niet wilt bewaren.

Let op: Wanneer je je bericht bewerkt heb je twéé tekstvelden: het eerste met het bericht dat je aan het wijzigen bent, het tweede is leeg en om een nieuw bericht mee te plaatsen. Zorg dat je in het juiste veld typt en op de juiste knoppen drukt :)


Afbeeldingen en andere bijlages

Je kunt foto’s en andere bestanden bij je bericht voegen door op de knop Afbeelding invoegen.png Afbeelding invoegen te klikken wanneer je een bericht typt. Deze staat ongeveer in het midden van de knoppenbalk boven het tekstveld. Kies dan het bestand dat je bij wilt voegen en het zal automatisch geüpload worden naar het forum, waarna de afbeelding onder het tekstveld verschijnt. Je kunt maximaal tien afbeeldingen bij een bericht doen, maar moet die één voor één toevoegen.

Om foto’s in je bericht in te voegen zijn er twee opties: als klein plaatje (waarop geklikt kan worden) of op volledige grootte. Dit kies je met de knoppen rechts van de afbeelding wanneer die geüpload is. Voeg je een foto niet in, dan zal hij onder je bericht komen te staan zodat anderen erop moeten klikken om hem te zien.

Je kunt ook foto’s en bestanden weer verwijderen met de Verwijderen-knop ernaast. Dit haalt de foto weg uit je bericht zodat hij toch niet geplaatst zal worden.

Let op: Afbeeldingen worden door het forum verkleind naar 1024 pixels groot (langs de lange zijde van de afbeelding) als ze groter dan dat zijn. Per bericht kun je maximaal tien bijlages doen, en die mogen niet groter zijn dan 512 kilobyte per stuk.


Tags (trefwoorden)

Je kunt aan een onderwerp tags, oftewel trefwoorden, toevoegen. Deze dienen om het makkelijker te maken om onderwerpen terug te vinden: ze zullen meegenomen worden wanneer je het forum doorzoekt, en de zoekfunctie heeft ook de optie om alléén in tags te zoeken.

Wanneer je het eerste bericht van een nieuw onderwerp typt, staat onder het grote tekstveld een veld voor die tags. Je kunt hierin typen wat je wilt, maar het is belangrijk om de tags die je kiest zowel kort en bondig, als ook ladingdekkend te houden. Tags als tank, model of vraag zijn niet bijster nuttig, maar Sherman, Duits of bijeenkomst kunnen dat al veel meer zijn.

Wil je meer dan één tag voor een onderwerp gebruiken, zet daar dan spaties tussen: „Tiger Duits WO2” bijvoorbeeld. Let op: je kunt daarom geen spaties gebruiken in tags zelf! Een tag die bedoeld is als PzKpfw III zal als twéé tags gezien worden: PzKpfw en III. Gebruik een punt (.) of een streepje (_) in plaats van een spatie: PzKpfw_III.


Persoonlijke berichten (PB’s)

Deze hebben een iets andere vorm dan voorheen: op het oude forum bestonden deze uit berichten die tussen gebruikers heen en weer gestuurd werden, op eenzelfde manier als e-mails maar dan op het forum zelf.

Op het nieuwe forum zijn dit conversaties, die werken als een privé-onderwerp tussen de deelnemers. In plaats van losse berichten zie je deze net als de andere berichten op het forum: allemaal bij elkaar zodat je ze op volgorde kunt lezen.

Je begint zo’n gesprek met een ander door op de afbeelding van diegene te klikken en dan te kiezen voor Start privé conversatie.

Om je eigen conversaties te lezen klik je op het envelop-symbooltje rechtsboven, naast je naam. Je ziet dan de meest recente privéberichten die naar je gestuurd zijn en onderaan Toon alles… waarmee je bij de hele lijst uitkomt.

(Let op: privéberichten die je nog van het vorige forum bewaard hebt, worden als losse berichten weergegeven in plaats van als een conversatie. Dit komt omdat ze niet als echte conversatie overgezet konden worden. Nieuwe vormen wel een samenhangend onderwerp.)
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan