(Vincent) Panhard met 47 mm Renault kanon

Vincent Thelosen

Lid van de TWENOT
Hi,

Hier mijn bijdrage voor de FOC tot op heden. Betreft dus de Panhard 178 met 47 mm kanon. Hier is er maar een van gemaakt, dus een uniek geval. Over de interessante geschiedenis van deze conversie is online redelijk wat te vinden. Ook een aantal belangrijke foto's. Evenals een blue print, zie


al klopt die niet geheel. Deze heb ik vooral gebruikt voor de basisvorm. De frontplaat klopt namelijk niet. Hier zat een uitsnede in naast het kanon. Vermoedelijk voor een machinegeweer of periscoop. Op een foto is hier een kastje te zien namelijk. Weet iemand hier meer over? Hier een foto van de koepel, die bijna klaar is. Alleen de kijksleuven en het luik bovenop moeten nog gemaakt worden en wat klein spul op de frontplaat, maar dat is snel gedaan.

Renault 47 mm gun Panhard.jpg

Alles is gescratcht. Meeste werk heb ik op het kanon gehad. Deze is gemaakt van plastic, blauw schuim (voor bepalen en opvullen mantlet), papier en niet te vergeten green stuff voor de gegoten delen zoals de ring rond het gat kanon en de oogjes bovenop de mantlet. Moet hem her en der nog wat bijwerken, maar in grote lijnen is die wat mij betreft af. Alles voorzien van laagje grafiet om te inspecteren of er nog zaken zijn die gecorrigeerd moeten worden. De bodemplaat van de koepel krijgt nog een uitsnede, anders kan het kanon niet omhoog. Het kanon is los niet te koop voor zover ik weet. Wel zit deze in de Char B kit van Tamiya en een upgrade set van MR Models. Maar ik vond het wel een leuke uitdaging deze zelf te maken.
 

Alex van de Wetering

FOC-begeleider
Lid van de TWENOT
Vincent,

Mooie start hoor. Met je vraagstukken kan ik je helaas niet helpen, omdat mijn kennis op dit vlak nihil is.
Het kanon is los niet te koop voor zover ik weet. Wel zit deze in de Char B kit van Tamiya en een upgrade set van MR Models. Maar ik vond het wel een leuke uitdaging deze zelf te maken.
Ik heb dezelfde "tic"....Het is leuk om iets zelf te maken en als het lukt geeft het je extra veel voldoening. Wat je schrijft, geeft ook mooi weer dat iets zelf maken niet betekent dat je dure gereedschappen oid nodig hebt....vaak kom je een heel eind met een scherp mes, wat schuurpapier en materialen uit de rommeldoos of van oude verpakkingen.
 

Vincent Thelosen

Lid van de TWENOT
Hi Alex,

Ja merci, ik wacht nog even, wellicht dat iemand het weet. Het is zo te zien echt specifiek een onderdeel van dit ene prototype, dus ik denk dat alleen een Franse AFV expert het zal weten. Deze week ga ik de koepel zelf afronden, dat zal niet al te spannend zijn. Geheel mee eens wat je zegt, erg leuk zelf iets te maken. En inderdaad gedaan met vooral gangbaar gereedschap. Daar kun je een heel eind mee komen!

Mvg,

Vincent
 
Interesses
Militair materieel vnl. van 1939 tot 1942
Westfeldzug
Hoi Vincent,

Het is geen keiharde informatie want producenten van bouwmodellen maken wel eens een klein foutje in hun producten :oeps: :oeps: maar op een Frans forum vond ik deze foto's van iemand die dit voertuig aan het bouwen is met een resin set van Alby en zou het dus om een MG gaan.
Ik hoop dat je er wat aan hebt!

IMG_4687.jpgIMG_4691.jpg

Succes!

Groet,

Paul
 

Vincent Thelosen

Lid van de TWENOT
Hi Paul,

OK merci, dit geeft al iets meer inzicht. Ik ga ook voor de MG. Of de box afgeronde hoeken had vraag ik me wel af. Zie deze pagina met voor zover ik kan overzien alle bekende foto´s van dit voertuig:


Die Alby conversie ziet er verder niet gek uit, die lijkt me vrij accuraat voor de buitenzijde. Al vraag ik me af waar ze het interieur op hebben gebaseerd.

Mvg,

Vincent
 
Interesses
Militair materieel vnl. van 1939 tot 1942
Westfeldzug
Hoi Vincent,

Dat is een bekende site voor me, de eerste plek waar ik op zoek ga naar informatie over Franse voertuigen.
De afgeronde hoeken lijken mij ook niet nauwkeurig en bovendien lijkt de ombouw van de MG op het origineel in mijn ogen groter maar minder naar buiten steken.
Het interieur? Tsja, misschien hebben ze het, bij gebrek aan tekeningen en foto's, maar geïnspireerd op de APX-3 koepel.
Misschien verstandig om de luiken gesloten te houden?

Interessant onderwerp, ik zoek nog wel wat verder!

Mvg,

Paul
 

Vincent Thelosen

Lid van de TWENOT
Hi Paul,

Ja het luik en de pistoolpoorten blijven dicht, focus op sec exterieur. Het is inderdaad best een interessant onderwerp. Al is de geschiedenis misschien interessanter dan het design haha. Het is wel een apart geval.

Mvg,

Vincent
 
Bovenaan