Richard C. - Gaz 67B 12-03: eindfoto's

Status
Niet open voor verdere reacties.

Richard Cramer

Forumbeheerder
Lid van de TWENOT
Hallo allen,

Een Gaz 67B moet te doen zijn... Komt verder niet op een plankje of in een dio, maar is het begin van een dio dat ergens volgend jaar gepland staat ;) ...

Heb de kit nog niet eens in huis, dus foto's kan ik nog niet laten zien. Wel een boxart:Een update set van Voyager is wél al onderweg. Dit omdat de kit, in tegenstelling tot wat de boxart laat zien, een na-oorlogse grill heeft. Deze zal aangepast worden tot W.O.II variant.

Aan alle deelnemers: succes :D !

Groeten, Richard.
 

Richard Cramer

Forumbeheerder
Lid van de TWENOT
Re: Richard C. - Trumpeter Gaz 67B

Ha die Peter,

De kit is gisteren (26-10) op de deurmat gevallen, dus we kunnen aan de slag :D . Zal binnenkort een eerste bouwverslagje schrijven.....

Groeten, Richard.
 

Richard Cramer

Forumbeheerder
Lid van de TWENOT
27-11 update I: de bouw

Hallo allen,

"Binnenkort" werd dus een maandje later...... Dit omdat de kit mij weer levendig doet herinneren aan het gegeven dat ik bouwen niet het meest leuke deel van onze hobby vind (ben meer van het schilderen en de diorama's).

De kit is uitgegeven in 2014 en ondanks dat dit vrij recent is, is dat niet terug te zien in het bouwgemak. Hard plastic, redelijk wat "flash", uitwerpmarkeringen en meerdere van die "fröbeltjes" aan zo'n beetje alle onderdelen (ja, óók de kleinste :duivel: ...) en een bouwtekening met (spontaan verschijnende) onderdelen in spiegelbeeld en verkeerde nummering maken deze kit niet de meest aangename kit om te bouwen.

Neemt niet weg dat het detail beduidend beter is dan de rudimentaire Tamiya kit uit de jaren '70. Neem het chassis: alleen al de vooras bestaat uit twaalf onderdelen (die in vijf onlogische stappen in elkaar moet worden gezet, dat dan weer wel :duivel: .....). Toch heb ik een Voyager PE-set gebruikt om een aantal details te verbeteren. Daarnaast heb ik de gevouwen huif en de "mudguards" (... :huh:: ...) voor de deuren van Magic Sculpt gemaakt en de grill met Evergreen aangepast naar een W.O.II- variant (de kit heeft een na-oorlogse grill).

Resultaat van dit alles tot nu toe? De kit is bijna gereed voor de airbrush. Nog wat kleine onderdelen spuitklaar maken en dan kunnen we met verf aan de slag :D .

Foto's:Tot zover.

Groeten, Richard.
 

Goof Muilwijk

Lid van de TWENOT
Re: Richard C. - Gaz 67B 27-11 update I: de bouw

Ik heb pas de Tamiya GAZ in elkaar gezet, maar dat is inderdaad toch echt een andere kwaliteit. Ziet er supergedetailleerd uit zo met als dat PE erop!
 

Richard Cramer

Forumbeheerder
Lid van de TWENOT
Re: Richard C. - Gaz 67B 11-12 update II: de verf

@ Goof: dank je voor het compliment :D .

@ allen: ik heb inmiddels de basislaag verf er op zitten. Verf die voor de basis gebruikt is, is van Gunze Sangyo. De witte streep (die dient als luchtherkenning) is gedaan met de haarlak techniek. Verdere details zijn geschilderd met Vallejo Model Color. Hieronder een viertal foto's van hoe het karretje er voor staat. Veel valt er niet te zien, maar er is vooruitgang :) .

Tot zover. Next: decals, het karretje afbouwen en dan..... verweren :D !

Groeten, Richard.
 

Richard Cramer

Forumbeheerder
Lid van de TWENOT
Re: Richard C. - Gaz 67B 11-12 update II: de verf

Erik Schaap zei:
Haarlak techniek???????????? Leg eens uit?

OK: bij de haarlak techniek gebruik je haarlak (duh :nouja: ....) om hele fijne krasjes en chipping te creëren (zie dus de witte streep op de motorkap van de Gaz 67:cool:. Hoe? Vanaf het kale model:

01) zet je model in de primer.

02) spuit je model in de basiskleur, in dit geval Gunze Sangyo Dark Green.

03) seal je model goed met twee dunne laagjes Tamiya X-22. Dit heeft mijn voorkeur, maar in wezen kan je alle zijdeglanslakken gebruiken. Doe je dit niet, dan verwijder je naast de witte verf ook de basislaag! Wacht tot de lak droog is (of gebruik een föhn).

04 spuit je model van een afstandje één of twee keer in met haarlak, gewoon dat goedkope spul van bijv. de Kruidvat. GEEN extra strong. No. 3 is goed genoeg. Wacht totdat de haarlak droog is

05) spuit de streep, in dit geval met Gunze Sangyo "gebroken wit". Laat de verf drogen.

06) Neem een oude penseel, een tandenstoker en wat nog meer, dat je kan gebruiken om krasjes te maken. Neem ook een bakje met lauwwarm water en een tissue. Door nu de penseel vochtig te maken en voorzichtig wrijvend/draaiend over de witte verf te bewegen zal je zien dat de haarlak oplost, waardoor ook de witte verf verdwijnt :D . Let op: wees niet te gedreven! De haarlak (en dus de verf) lost makkelijk op zodat je al snel te veel verf verwijdert. Liever tien kleine stukjes dan één te groot stuk...

07) seal tenslotte de "gechipte" witte streep opnieuw met X-22.

DONE!

Even nog een bonus ;) : je kan, wanneer je het geduld hebt, natuurlijk ook meerdere lagen over elkaar heen bewerken met haarlak. Zorg er dan dus wel voor dat elke laag opnieuw beschermt wordt met een seal. Zo heb ik een tijd terug een bootje met haarlak in vier lagen gechipt:


Het bootje heeft in totaal dertien lagen:

- primer
- basis laag "houtskleur"
- beschermende laklaag #1
- haarlak #1
- basis laag wit, waarna er gechipt wordt naar het hout toe
- beschermende laklaag #2
- haarlak #2
- basis laag blauw, waarna er naar het wit toe wordt gechipt
- beschermende laklaag #3
- haarlak #3
- basis laag rood, waarna er gechipt wordt naar het wit toe
- beschermende laklaag #4
- de eerste washes...

Succes!

Groeten, Richard.
 
Re: Richard C. - Gaz 67B 11-12 update II: de verf

Wauw dat is een heel verhaal , maar ik ga het zeker een keer proberen.
Bedankt voor de uitleg
 

Peter Stoof

Lid van de TWENOT
Re: Richard C. - Gaz 67B 11-12 update II: de verf

Mooie vorderingen Richard.

Ziet er goed uit.
Leuk detail trouwens, die zaag.

Succes, Peter.
 

Richard Cramer

Forumbeheerder
Lid van de TWENOT
Richard C. - Gaz 67B 12-03 eindfoto's.

Nou ja.............. wel eindfoto's.... maar niet van de Gaz :nouja: :oeps: ......

Ik heb besloten om deze toch niet af te raffelen, enkel om 'm op de foto te krijgen. De Gaz 67 komt later in een groter diorama en ik wil/kan simpelweg op dit moment de laatste weathering niet toepassen omdat deze later ook bij het diorama en het andere voertuig in dezelfde kleurstelling "moet" worden gedaan....

Daarom een paar eindfoto's van het "4-wheeled vehicle" waarmee ik de laatste tijd me bezig ben geweest in het kader van de Ardennen wedstrijd van het Nationaal Oorlogsmuseum tijdens onze jaarlijkse bijeenkomst in Overloon volgende week. Dit diorama met een Kingtiger en deze jeep krijg ik óók niet op tijd af (... :nouja: ...), maar de Jeep (die ook nog niet helemaal af is) wil ik jullie toch niet onthouden. Daarom bij deze:Aan Peter en Erik: klasse dat het jullie gelukt is om deze FOC tot een goed einde te brengen :) . Beide inzendingen zijn goed geslaagd, het zal moeilijk worden om een winnaar te kiezen. Succes!

Groeten, Richard.
 

Peter Stoof

Lid van de TWENOT
Ja, ben ik ook wel benieuwd naar.

Jammer dat je hem niet gehaald hebt, was toch tijd genoeg dacht ik zo.
Volgende FOC misschien?

Peter.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Bovenaan