Af Nog een Camionetta AS 42 (Oekraïne)

Dit model is af!
Geïnspireerd door het verslag van Tini heb ik mijn deels gebouwde AS 42 kit weer eens tevoorschijn gehaald. Het leek mij aardig om voor de verandering niet voor een woestijn setting te gaan. Er zijn een aantal foto's van twee voertuigen met de kenteken nummers 1197 en 1204.
1197 :

Cltv5w0.jpg

yqNeipO.jpg

ztBVM1l.jpg


1204 :

vrJnaFZ.jpg

jf5QEiX.jpg


In tegenstelling tot Tini gebruik ik geen aftermarket sets, ik ga wel een pe kruishaar vizier op de Breda zetten (waarschijnlijk van een Tamiya Panther).

Ik ben vanmiddag bezig geweest om een chauffeur min of meer passend achter het stuur te krijgen, ik heb hier voor een aangepast Masterbox figuurtje gebruikt. De Miniart Panzer crew lijkt me geschikt als basis. Ik zal zien of ik met name de hoofddeksels wat minder Duits kan maken. Figuurtjes moeten nog bijgewerkt worden (gietnaden etc.), het ging mij hier om een eerste opzet (of liever een aanzet tot een opzet :)) :

lzMdisC.jpg

AVdP4Lx.jpg


Arjan
 

Tini Hendriks

Lid van de TWENOT
Interesses
van Little Willie tot Leopard A4A1
Schalen
 1. Waar ik maar zin in heb
Nu bezig met
Zrinyi
@Arjan Wiskerke
Bij de foto’s 1197 en 1204 heb ik een bijschrift bij staan:
“Camionetta AS 42 II "Metropolitana" with the 2.Fsch.Jg.Div. on the Eastern Front, winter 1943/4”

Nice, die Duitsers in winterpak. Heeft altijd wel wat
 
Merci Tini, ik weet niet precies wat de verschillen waren tussen de Sahariana en Metropolitana afgezien van de banden misschien.

Het lijkt erop dat veel van de Italianen op bovenstaande foto's balaclava's dragen. Of dit specifiek Italiaanse kledingstukken waren is mij niet duidelijk. Duitsers hadden ook wel dit soort dingen maar of het dezelfde zijn betwijfel ik :

QbDVZuz.png


Groet,

Arjan
 
Hallo,

Interessante foto's ! Bedankt voor het delen !

De in februari 1943 opgerichte 2. Fallschirmjägerdivision werd einde juli naar Italië getransporteerd (sommige delen sprongen per parachute !). Daar hielpen ze met het ontwapenen van het Italiaanse leger in september.
In november 1943 gingen de eerste delen van de divisie op transport naar Rusland, waar men tot mei 1944 zou blijven.
We zien aan de foto's dus dat wat Italiaans materieel werd overgenomen.

Grtz,
Hans
 
Hartelijk dank voor de aanvullende info Hans. Als ik het goed begrijp was het verschil tussen de Sahariana en Metropolitana niet groot. Laatstgenoemde had munitiekisten aan de zijwanden i.p.v. een bovenste rij jerrycans. Verder nog andere kisten op de achterste fenders en banden met een ander profiel.

9y1sDIV.jpg


Ik heb ook de Italeri kit met het Breda antitank kanon waar de benodigde onderdelen voor een Metropolitana versie in zitten. De munitiekisten voor de zijwanden zijn wel aan de korte kant dus die ga ik waarschijnlijk verlengen.

Groet,

Arjan
 

Tini Hendriks

Lid van de TWENOT
Interesses
van Little Willie tot Leopard A4A1
Schalen
 1. Waar ik maar zin in heb
Nu bezig met
Zrinyi
In mei 44 ging de divisie weer terug naar Duitsland, volgens de schrijver waren ze van januari tot maart 45 in het gebied rond Arnhem.

In May 1944 the depleted division moved to Köln-Wahn for a period of rest and rebuilding. In less than a month the division was on the move again, this time to Normandy, now under XXV. AK / AOK.7 (Div. HQ: Concarneau). There it was joined by the new FJR 6, however this was to be shortlived, on D-Day the regiment again became independent. The division saw only little combat in June 1944, and in July was in reserve, under AOK.7, in the Quimper - Landerneau area. In August and September the division participated in the defence of Brest (XXV.AK, directly under Heeresgruppe D). When Brest fell on 19.9.44, the division surrendered (except FJR 6and I./FJR.2, which escaped encirclement at Brest).
The order for reactivation was issued on 24.9.44 (to be completed 1.11.44), and all remnants of the old division were united in Amersfoort, Holland. The new division was combat ready in early December 1944, with three new regiments: FJR.2, FJR 7 and FJR.23. The new troops were provided from Oldenburg, Halle and the Berlin area. The Division went into combat in January 1945:
 • 1.45 - 3.45LXXXVIII. AK / AOK.25Arnheim, Reichswald, Kleve, Goch, Wesel*
  4.45LXIII. AK / AOK. LüttwitzWesel**


 • Ook vond ik nog deze foto’s:

0102B3A3-31FF-4427-9C28-F36C3E33FECE.jpeg
 
Bedankt voor de info Tini ! De foto's kende ik al wel, spijtig dat de kwaliteit van deze beelden niet wat beter is. Dat geldt ook voor de beelden van deze radio versie :

uDYDT96.jpg


Een camionetta met huif ziet er trouwens ook wel apart uit (ik neem aan dat er een stang mist) :

4ippol0.jpg


Ik ben begonnen met het bijwerken van de munitiekisten die wat te kort zijn en waarvan de kopse kanten ook nogal schuin aflopen (dat krijg je als je zo'n kist in één onderdeel wil gieten). Verder is zo'n simpele Italeri kit een verademing na het bouwen van een nodeloos gecompliceerde Bronco kit :). Kleine update :

s6sxpai.jpg


Groet,

Arjan
 
Laatst bewerkt:

Tini Hendriks

Lid van de TWENOT
Interesses
van Little Willie tot Leopard A4A1
Schalen
 1. Waar ik maar zin in heb
Nu bezig met
Zrinyi
Hallo Arjan,

Het ziet er naar uit dat er nog een hoge beugel in het midden stond.
Dit is ook te zien bij jouw radiowagen (erg mooie versie!)
Als laatste nog even de verwijzing naar het gebruik van de AS 42 bij de oproerpolitie (Reparti Mobili) in Rome na de oorlog.
Er waren er tussen de 7 en 11 in dienst, ze waren menierood.

ECDC17AF-73C7-496B-8521-6326CFFBEB8B.jpeg

4FF82FE4-149C-4719-97A2-334F7FFE7722.jpeg

0E2086CC-0963-4C2D-B4F5-D192515AC7A0.jpeg

7FD7020C-9E9D-4DD9-880F-DF6D94DF038C.jpeg

BF8F4EF5-F35C-422D-AAAA-B7C4C18B1E88.jpeg
 
Eigenlijk vreemd Tini dat de standaard camionetta gebruikt in de woestijn kennelijk geen radio had. In ieder geval zie ik op foto's alleen op de naoorlogse exemplaren antennes. En dat terwijl lange afstand verkenning tot hun hoofdtaken behoorde, in zo'n geval lijkt radio me toch redelijk essentieel (denk aan de LRDG trucks met radio). Dit doet me overigens denken aan het oude Italeri Folgore figuren setje waar een radio operator bij zat. Was voor Italeri begrippen eigenlijk best een fraai setje


Groet,

Arjan
 

Tini Hendriks

Lid van de TWENOT
Interesses
van Little Willie tot Leopard A4A1
Schalen
 1. Waar ik maar zin in heb
Nu bezig met
Zrinyi
Heel vreemd, zeker met die afstanden daar in het zand.
Hieronder wel iets van een verklaring…
Uit Osprey, Battle Orders 23 . Axis and Allied Special forces 1940 - 43 zegt dit:

groet, Tini

634BAD36-955C-42F8-A527-B3B28A714B6A.jpeg

5AF781FD-0C2F-4BE4-A1CD-8EF78F601B76.jpeg
 

Tini Hendriks

Lid van de TWENOT
Interesses
van Little Willie tot Leopard A4A1
Schalen
 1. Waar ik maar zin in heb
Nu bezig met
Zrinyi
Wat is er toch nog een hoop te ontdekken…🙄
Wat was ook al weer de uitdrukking: “als het bestaat, staat het op internet”?


een site over Italiaanse radio en communicatie uitrustingen in de 2e Wereldoorlog

groet, Tini


0DFF6274-8E61-4275-9BAD-25FE61A8ACC9.jpeg
 

Bijlagen

 • C731FD13-8480-4A97-BF8B-4EF14D6C8AFE.jpeg
  C731FD13-8480-4A97-BF8B-4EF14D6C8AFE.jpeg
  194 KB · Weergaven: 0
De bouw is bijna gepiept, ik moet nog een paar onderdeeltjes toevoegen en wat ca lijmresten verwijderen. Ik ga verder met de bouw van de Sahariana met het Breda antitank kanon. Met dat model ben ik ook al een eind op weg. Als ook deze af is ga ik beide modellen spuiten.

2VJpF0t.jpg


Het viel mij op dat op het voordek van dit voertuig alle standaard gereedschappen en 8mm Breda affuit nog aanwezig zijn. Vooral van die affuit is dat toch wel verrassend. Je zou haast denken dat dit nog een vrij nieuw voertuig is :

NSrKP6b.jpg


Arjan
 
Ik heb op internet nog een foto van de inzet in de Oekraïne gevonden :

hof2jRG.png


Na lang gepruts zijn de klapstoeltjes bij mij hier terecht gekomen, ik heb een lip aan de stoelen weggesneden. Of dat klopt weet ik niet :

xalVxxZ.jpg


Bleek nog twee foutjes te hebben gemaakt, bij de Metropolitane hoort het met groen gemarkeerde opstapje niet gemonteerd te worden (bouwtekening van Italeri is verkeerd op dit punt). Ook blijken de sleephaken aan de achterkant onder een merkwaardig scherpe hoek te zijn gemonteerd :

CC8O3UY.jpg


Na wat sloopwerk :

BlSlZTm.jpg


Fotootje van de pe jerrycan rekken :

pYYvNac.jpg


Twee foto's van het Cannone da 47/32 op mijn tweede model, Italeri heeft hier best een fraai kanonnetje van gemaakt :

P2yLDEy.jpg

SezFyeK.jpg


Arjan
 
Laatst bewerkt:
Hierbij wat opmerkingen over de bevestiging van de Italeri 8mm Breda driepoot op het voordek. Dit Italeri onderdeel heeft tussen de voorste 2 poten een dwarsverbinding en verder ronde uitstulpingen op de twee poten die ik voor giet uitwerp dingetjes hield en meteen verwijderde. Een foto van een model van internet ter illustratie :

qLNOXCw.png


Ik kon de dwarsverbinding ook niet thuisbrengen dus die heb ik ook weggesneden :

bF25L3N.jpg


LZpSgBD.png


De dwarsverbinding blijkt achteraf toch wel op de SPA-Viberti tekening te staan :

qhGdHlF.png


Die dwarsstrip zit op het voordek en niet zoals bij Italeri tussen de twee voorpoten en de reden is dat 1 van de 2 bevestigingsclips buiten het voordek geplaatst is om de driepoot vrij te houden van het reserve wiel :

d0izWia.jpg


Arjan
 
Laatst bewerkt:
Bovenstaande foto toont overigens ook een transport vergrendeling voor de 2 cm Breda (gele pijl) :

Kb1LOJZ.jpg


Het eerder besproken "tafeltje" is hier trouwens ook weer zichtbaar.

Arjan
 
Laatst bewerkt:
Ik heb zojuist beide modellen voorzien van de basiskleur. Heb in navolging van Tini ook maar eens Life Color verf gebruikt. Voor spuiten gebruik ik altijd graag Tamiya maar voor verven met het penseel, zeker grotere oppervlaktes, vind ik Tamiya verf ongeschikt. Mijn eerste ervaringen met spuiten van Life Color zijn goed.

azDuxd4.jpg

wlR395j.jpg

HuznPF4.jpg

iQfLKk3.jpg


Ik denk dat ik de camokleuren van het Metropolitana model eerst met het penseel ga aanbrengen en eventueel later nog wat bijwerken met de airbrush. Ik heb het Masterbox figurensetje gisteren binnengekregen, de kwaliteit van de figuren is ronduit geweldig. Er is geen peil te trekken op de kwaliteit van de verschillende Masterbox setjes, soms erg matig en zoals nu werkelijk fantastisch. Kennelijk helemaal afhankelijk van de sculptor van de figuren.

Arjan
 

Vincent Thelosen

Lid van de TWENOT
Schalen
 1. 1:35
Nu bezig met
sd Kfz 135/1 Afrika
Partisans
Hi Arjan,

Er is geen peil te trekken op de kwaliteit van de verschillende Masterbox setjes, soms erg matig en zoals nu werkelijk fantastisch.
Klopt wat je zegt! Heb set civilians ooit gebouwd, was erg goed, net als Volkssturm jeugd (jongen en meisje met karretje). Andere kit met MG 08 crew was echter qua hoofden matig. Ben benieuwd hoe deze Italiaanse figuren uit de verf gaan komen :)

Ik zou de vuurmond van de Breda nog iets uithollen trouwens.

Mvg,

Vincent
 
Vincent, lijkt me inderdaad een goed idee om de vuurmond wat op te boren

Gert-Jan, ik heb UA 217 Regio Esercito Giallo Sabbia Chiaro ofwel licht zandgeel gebruikt. Ik denk dat deze kleur erg dicht bij Vallejo Model Color Beige 70.917 komt. Tamiya heeft geen vergelijkbare kleur.

Groet,

Arjan
 

Tini Hendriks

Lid van de TWENOT
Interesses
van Little Willie tot Leopard A4A1
Schalen
 1. Waar ik maar zin in heb
Nu bezig met
Zrinyi
Ziet er geweldig uit, @Arjan Wiskerke ! Ook fijn dat de LifeColor je bevalt.
Ikzelf wil als basis de UA 218 Giallo Sabbia Scuro (donker geel) als basis gebruiken.


E11CA03A-91D4-46C9-B610-681A8480D50A.jpeg E912DA2E-38D9-4B3B-8006-0653A5C69D93.jpeg
217. 218.


groet, Tini
 
Ik neem aan dat het eigenlijk de bedoeling is dat je inderdaad UA 218 als basis neemt en UA 217 gebruikt voor highlighting. Ik ben geen ster in subtiel airbrushen en kies daarom liefst voor een zo licht mogelijk basis. Het is met washes eenvoudig om een model donkerder te maken maar lichter maken is een stuk lastiger. UA 218 is qua kleur overigens vergelijkbaar met Tamiya XF 59 Desert Yellow.

Groet,

Arjan
 
Bovenaan