Landingsvaartuigen bij operation Anger

De bevrijding van Arnhem in 1945 lijkt in de geschiedenis van WOII toch wat onderbelicht en dat komt misschien omdat de bevolking van de stad toen geëvacueerd was en er even geen burgers waren voor het registreren van dit feit en het maken van foto's. Hoe het ook zij, ik heb bv. bitter weinig kunnen vinden over de rol van LCA's en LCM's tijdens operation Anger. Toch zijn deze wel degelijk ingezet want dat toont dit bekende IWM filmpje van de bevrijding van Arnhem :


Dit is de enige referentie naar die vaartuigen die ik heb kunnen vinden:

(Operation Quick Anger - het verhaal)

"Op 3 april 1945 wordt bij het Loo veer in Huissen met behulp van landingsvaartuigen de ‘4th Lincolns’ van de Engelse ‘Polar Bears’ overgezet. De ‘Lincolns’ rukken direct op richting Westervoort. Het door de burgers verlaten dorp wordt zonder enige tegenstand bevrijd. Enkele uren daar voor hadden de Duitse bezetters zich al teruggetrokken richting Arnhem. Daarbij lieten ze een spoor van vernielingen achter. De RK kerk, de brug en het spoorwegviaduct over de Dorpsstraat werden door een speciaal ‘sprengkommando’ ‘grundlich’ opgeblazen."

De inschepingsbeelden van de LCM's en LCA's schijnen in Nijmegen te zijn gemaakt en afgaand op het bovenstaande verhaal lijkt me dat de boten na inscheping via de Waal en het Pannerdensch Kanaal koers moeten hebben gezet naar Looveer aan de Nederrijn. Als ik het goed begrijp zou dit dus in Nijmegen zijn, maar wat is dat voor brug in de achtergrond (Bailey brug?) ?

36P9OlG.jpg


Inscheping LCA's, Nijmegen of toch al bij Looveer ?

WZgEf4z.jpg

0jnsiSF.jpg

qDTYvCx.jpg

TApDR9G.jpg


Boten zetten koers naar Huissen of pendelen al tussen beide oevers bij Looveer ?

gyUsYgV.jpg


Ik heb verder nog kunnen achterhalen dat de LCA's kwamen van 509th LCA Flotilla en de LCM's van 660, 661 en 662 LCM Flotillas. Verder heb ik helemaal niets kunnen vinden over deze inzet van landingsvaartuigen. Bij het spitten door mijn foto archief kwam ik alleen nog deze fraaie foto tegen. Locatie Nijmegen of Looveer ?

dJ5YrJD.jpg


Arjan
 
Laatst bewerkt:
Terug
Bovenaan