Film Blackhawk down

Film Blackhawk Down, regie Ridley Scott, 160min

Tot mijn verbazing was de film hier nog niet besproken en alhoewel de 2de WO bij de meeste modellers favoriet is en deze zich in de recente geschiedenis afspeelt vind ik de impact van de film minstens net zo groot als SPR of BoB.
De film won in 2001 2 Oscar's (wat soms een reden kan zijn om een film maar niet te zien) maar voor een bijna docu achtige oorlogsfilm toch bijzonder.

Het verhaal speelt zich af in Somalië, in de hoofdstad Mogadishu, na jaren strijd tussen de verschillende stammen en Warlords heerst er honger, de heerser over Mogadishu, de zelfbenoemde generaal Aidid confisqeert alle voedselhulp via de havens die hij controleert, als antwoord daarop stuurt de VN 20.000 amerikaanse Marines die de orde herstellen en de voedsel distrubutie organiseren.
Als deze zich terugtrekken ziet Aidid zijn kans schoon en verklaart de oorlog aan de overgebleven VN Peacekeepers, 24 Pakistaanse VN-ers worden omgebracht als de aanval zich richt op het overgebleven VS personeel.
Amerika reageert door het zenden van het beste wat ze hebben, De Delta Force, de Army Rangers, en de 160ste SOAR, met als opdracht, pak Aidid op en herstel de orde.

De missie diende in 3 weken afgerond te zijn, aan het begin van de film is er al meer dan 6 weken voorbij, het beoogde resultaat nog niet behaald.

De film begint in oct 93, waarin gelijk duidelijk wordt hoe bepaalde VN regels zelfs de beste elite divisies kreupel maken, als troepen van Aidid burgers neerschieten tijdens voedseldistributies kunnen ze niets doen, alleen toekijken.....

Omdat Aidid voor de US bijna een schim is, kiezen ze ervoor de belangrijke mensen om hem heen weg te halen, adviseurs, wapenleveranciers enz.
Daarmee hopend hem langzaam kreupel te maken, maar de tijdsdruk is groot, Washington verwacht resultaten, en Afrika is Afrika, bijna surrealistisch. De tegenstellingen worden duidelijk tussen de Somaliërs die dagelijks met de dood leven en de gungho US soldaten, met hun rapmuziek en cola.

De Amerikaanse basis is gevestigd op het vliegveld van Mogadishu, kilometers van de basis, de tegenstellingen tussen de strak georganiseerde Rangers, vol van hun geschiedenis, en de wat lossere Delta's die handelen naar het moment word duidelijk, irritaties over en weer, en stiekem respect toch ook.

Er wordt besloten om midden in Mogadishu een aantal adviseurs van Aidid op te pakken, op klaarlichte dag, met beperkte wapens, omdat de regering in de VS dit niet nodig acht.
Aidid weet dat zijn enige kans in de stad ligt, als de eerste heli's opstijgen weet hij al dat ze komen, en creëert een val.

2 Blackhawks worden neergehaald boven het centrum, de lijken worden door de straten gesleurd door de Somaliërs, dit was live op CNN te volgen en maakte destijds in de VS net zoveel indruk als de vallende torens op 11-9.

De rest van het verhaal volgt de gevechtsacties die nodig zijn om de stad weer uit te vechten, de tekst is gebaseerd op bewaard gebleven radioverkeer destijds, het doet dus superrealistisch aan, de werkelijke veteranen zijn betrokken als adviseurs bij het maken van deze film, interviews met hen staan als extra's op de DVD.

Er zijn ook nadelen, in de aanloop naar de aanval raak je bekend met de soldaten, er is een humanistisch achtige persoon, een mini Rambo, de starre officier, de amateur filosoof, de twijfelaar die wacht op een kans, de soldaat die denkt Afrika te begrijpen, alle types zitten erbij, leuk voor het verhaal, maar nodig is het niet.
Verder worden de Afrikanen erg stereotiep afgebeeld, met 300.000 doden per jaar door de honger zijn de meeste van hun het slachtoffer, en daar wordt aan voorbij gegaan.

Niettemin is het verhaal meeslepend, door het docuachtige verslag van de gevechten neemt het verhaal je op sleeptouw, het in beeld brengen van de Amerikaanse firepower als het eindelijk losgelaten wordt is indrukwekkend.
De acteurs stijgen boven zichzelf uit in deze film, een altijd goede Ron Eldard als piloot, Tom Sizemore als kolonel van het Hummer konvooi is beter en overtuigender als in SPR.

Gekeken met modellers ogen, heb je interesse in moderne conflicten en moderne met name US wapens, dan moet je deze film zien, hij zal je zeker inspireren, Hummers en trucks, Afrikaanse technicals op Landrovers, Jeeps, Chevy's en Toyota's, VN VAB's, de diopotentie druipt van elke opname in de stad af, nauwe straten, zwaar beschadigd door jarenlange burgeroorlog, de westerse reclame, eruit stekend als een zwerende vinger, heel inspirerend.

Al met al een aanrader dus, deze film laat duidelijk zien hoe een modern 'conflict' zich ontwikkelt, en hoeveel schade je oploopt door niet bij machte te zijn om de plaatselijke bevolking te begrijpen en daardoor te anticiperen, iets wat later in Irak ook gebeurde.

Groeten Rick
 
Bovenaan