Boek: The battle for the german frontier - Charles Whiting

Boek ( A traveller's guide to) The battle for the german frontier
Auteur: Charles Whiting ISBN 1 900624 34 6, te koop bij elke Belgische VVV of Ardennen georienteerd museum.

Dit boekje is een uitkomst voor mensen die voor de eerste keer naar de Ardennen gaan en werkelijk daar willen staan waar het allemaal gebeurde.
In 10 routes kun je in een dag (per route) of minder een goed beeld krijgen van de slag om de Ardennen, alhoewel er ook 3 routes gereserveerd zijn voor de Siegfriedlinie, Hurtgenwald en de slag om Arnhem.
Het brengt je niet alleen op de plekken zelf, maar wijst je ook de weg naar de meeste memorials, hoe klein ook, maar ook groot zoals de musea en de hier en daar geplaatste tanks, voornamelijk Shermans.
Aangevuld met one liners van de hoofdrolspelers uit de tijd zoals Patton is het een heel aardig boekje, met verrassende routes.
Je kunt 'Patton's dash' volgen, maar ook de route van Peiper uit Duitsland, tot aan zijn vlucht in La Gleize.
Verder staan er leuke foto's in, geen topkwaliteit, maar foto's van Peiper als oude man of als verbrand lijk had ik nog niet eerder gezien.
Al met al en leuk boekje voor pakweg een tientje, ook de ervaren Ardennengangers zou ik willeen zeggen, pik er eentje op.
Vooral de 'Hurtgen' route is zeer aan te raden, als je op de plek staat waar de 'bloody buckets' zo'n enorm offer gegeven hebben dan kan het niet anders of het doet je wat.

Groeten Rick
 
Bovenaan