• If you can’t read Dutch

  You can change the forum’s language to English by clicking here. Change the setting for Taal to English, then click the button Opslaan at the bottom of the page.

  This will not change the language of most of the messages, of course, but should make the forum itself easier to navigate.

Boek Het Negende Beleg, de bevrijding van de Zuid West hoek

Rob Plas

Lid van de TWENOT
Interesses
WW II, Vietnam, Falklands KL
Voertuigen en bustes
Schalen
 1. 1:9
 2. 1:16
 3. 1:35
 4. 120 mm
Nu bezig met
The Calm Before the Storm: Arnhem 17 sept 1944
Aansluitend op de review van Marcel over het boek "Vier dagen hel" , zie ook Vier dagen Hel, het verhaal over de strijd bij Roosendaal 1944
-hierbij mijn recensie van het boek Het Negende Beleg, Operation Suitcase of De bevrijding van Essen, Wouwse Plantage, Bergen op Zoom en Tholen (20 oktober - 4 november1944) door Robert W. Catsburg.
Het is een fors, dik boek, met veel foto's, kaarten en tabellen waarin minitieus de gebeurtenissen in West Brabant en Tholen in de herfst van 1944 worden beschreven.
Het boek, in het Nederlands, verhaalt met name de strijd van de Canadezen, ingedeeld per onderdeel en datum, en omvat soms tot op de minuut nauwkeurig beschreven verslagen op huis-, straat- en kruispuntniveau, waarbij vaak verderop in het boek die zelfde actie ook weer belicht wordt gezien vanuit het standpunt van een ander leger onderdeel. Hierbij zijn talloze persoonlijke verhalen opgenomen van individuele militairen.
Daarnaast is er ook aandacht voor het grotere geheel, om het belang van deze acties duidelijk te maken.
Deze stijl van schrijven maakt dat dit boek niet echt in één doorlopende lijn chronologisch is opgebouwd, en het geeft je soms de indruk iets voor de tweede en soms zelfs derde keer opnieuw te lezen.
Dit boek, of beter gezegd deze studie, is dus niet echt geschikt voor mensen zoals ik die het wat minder in de details zoeken en liever een wat makkelijk leesbaarder boek zoeken. Dat maakt het geen slecht boek, integendeel! Voor de mensen die wel de preciese details en minitieuze beschrijvingen zoeken is dit boek een goudmijn aan verzamelde kennis en feiten. Ik woon zelf al ruim 35 jaar in dit gebied en ken het vrij goed door de vele honderden wandel, fiets en motortochten daar en ik herken veel van de beschreven wegen, dorpjes etc. maar heb er toch veel over bijgeleerd.
Zoek je een fijn leesboek? Laat t liggen, dan heb je er niet veel aan.
Zoek je echter een uitstekende studie over de bevrijding van Zuid West Nederland en ben je geïnteresseerd in de Nederlandse oorlogsgeschiedenis? Dan is dit boek een must voor je boekenkast!

1677135571694.png
 
Laatst bewerkt:

Rob Mutschler

Lid van de TWENOT
Interesses
Geallieerd 44-45, Sherman tank.
Rob, een uitstekende beschrijving van dit boek! Heb hem zelf ook, maar degenen die hem niet hebben moeten hiermee prima uit de voeten kunnen.
 

Rob Plas

Lid van de TWENOT
Interesses
WW II, Vietnam, Falklands KL
Voertuigen en bustes
Schalen
 1. 1:9
 2. 1:16
 3. 1:35
 4. 120 mm
Nu bezig met
The Calm Before the Storm: Arnhem 17 sept 1944
Bovenaan