1:72 YP 408 mortier trekker

Peter Vierhout

Regiocoördinator Midden
Lid van de TWENOT
Preview YP408 Mortier Trekker in 1:72

Model: DAF YP 408 (PW-MT) mortiertrekker met mortier 120 mm
Merk: den Bels, kit DBLS203
Prijs : € 24,00

Te koop bij :
http://www.blacklionshop.nl
http://www.tasmodelshop.nl
http://www.modelbouwoverloon.nl
en op menige modelbouwbeurs

Geruime tijd geleden kwam ik in het bezit van een van de eerste gietingen van de 1op72 YP 408 mortiertrekker met 120mm mortier van Den Bels. Door ietwat ongemak met de gezondheid kon ik tot nu toe weinig aandacht hieraan geven, ik hoop dat hiermee weer recht te trekken.

bouw instructie :


onderdelen van de kit :


binnenzijde van de boven- en onderromp :


Nalopen van de maten.
Romplengte : 82,8 mm => 5m962 terwijl in het echt = 6m230 (1:72 = 86,52 mm)
Rompbreedte : 32,5 mm => 2m340 terwijl in het echt = 2m400 (1:72 = 33,33 mm)

Verschil in lengte is ongeveer 3,7mm, op een totaal lengte van 82,8 mm is dat nog geen 5%. Afwijking lijkt groter dan de te verwachten foutmarge van mijn meting maar mij stoort het niet.
Verschil in de breedte is ongeveer 0,8 mm, op een totaal breedte van 32,5 mm is dat minder dan 2,5%. In mijn ogen verwaarloosbaar, zeker gezien de fout marge in mijn meting.

Eerste indrukken :
- Mallen lijken deels geen duidelijke deelnaad te hebben, met name bij de ronderromp rand lijkt het wat verschoven. Kan aan mijn gieting liggen.
- Het model moet een mortierbak voorstellen maar heeft 2 radiopotten aan de achterzijde. De YP 408MT had geen radio’s in NL, wellicht wel in Libanon? Wie daarover info heeft aub melden
- De onderste klep achterzijde heeft geen rubber buffer; dit was de buffer als de onderklep op de trekhaak kwam
- De meegeleverde luiken zijn filigraan dun, bij de eerste gieting die ik had gaf dit problemen met luchtbellen en de scherpte van hoeken. Bij een latere gieting heb ik dit niet meer gezien.
- Het mortiergranaten rek heeft minder plek voor granaten dan in het echt; aan de zij- en onderkant ontbreken posities. Niet echt zichtbaar maar ik moet wat te zeuren hebben.
- Bij het model komen resin spiegels met arm. De arm van 1 spiegel was bij de eerste gieting niet goed gegoten.
- .50 koepen heeft filigrane luiken, voorzichtig mee omgaan.
- Bovendeel romp en onderdeel romp sluiten met 6 duidelijke pasblokken, heeft iets werk nodig voor de juiste passing maar systeem is solide.
- Pinholes gering bij de banden, enkele wielbouten hebben daar wel iets onder geleden (kan aan vroege gieting liggen)
- Het model is een resin afgietsel van een 3D model en dat is op bepaalde vlakken zichtbaar. De YP heeft zoveel vlakken onder verschillende hoeken dat dit onoverkoombaar is. Bij dit model vallen die duidelijke 3D vlakken echter achter de wielen weg, zie ook hieronder (en het is weg te schuren voor wie dat wil):


Opmerking : hoe lullig ook maar ik blijf maar de indruk hebben dat er met de achterdeuren iets niet klopt in de lengte verhoudingen tussen onderdeur en de beide deuren die naar de zijkant open gaan. Kan ook aan mij liggen dus ik verneem graag de mening van anderen ?

Aanvullend :
het meegeleverde mortier is alleen in getrokken toestand te bouwen en dan ook alleen te velde. Voor een mortier achter de YP op de openbare weg (en wat details van de achterdeuren) zie onderstaande foto :

herkomst foto : http://www.dafyp408.nl/foto's/albums/ 45 RIOG 79-5 Peter Vierhout

Model recht-uit-de-doos met Blu-tack in elkaar geprutst :


De bouw van deze kit zal in het foto album verschijnen.
Met dank aan Jan Giesbers voor de kit !
 
Bovenaan