Avanti, Arditi! (Camionetta AS 42 Sahariana)

Voor wat het waard is volg ik nu deze tekening :

V2nEKVY.jpg


Ik heb de lipjes weggesneden en de stoeltjes nu met de rugleuning tegen de wand gelijmd. Heb opvulstukjes van 0.5 mm styreen gebruikt om de stoeltjes mooi recht tegen de wand te krijgen. Ik ga hier zeker niets meer aan veranderen (4 keer is meer dan scheepsrecht .......):

UkPO4gz.jpg

Nhr0ojq.jpg

b8qrPRm.jpg

3iyoBtg.jpg


Als je goed kijkt kun je op deze scan zien dat de scharnierarmen toch op de rail zitten (je ziet de leuning van de stoel rechts voor) :

skMyhKB.png


Het scharnierend tafeltje lijkt overigens toch een kaartmapje te zijn :

yqNeipO.jpg


Groet,

Arjan
 
Top gedaan @Arjan Wiskerke . Ik zat ook al die film te onderzoeken. Heb in mijn beste Italiaans het Fiat archief in Turijn aangeschreven om info. Niet geschoten is ook mis ;)

Groet, Tini
 
Laatst bewerkt:
Ik heb het idee dat misschien de rugleuning van de achterste stoeltjes verwijderd werd. Je ziet namelijk zelden of nooit de rugleuningen boven de zijwanden uitsteken. Bij de beelden uit de vijftiger jaren zitten 4 man op klapstoelen maar je ziet geen leuningen boven de zijwanden uitsteken. Ik denk dat bij de scans hier ook klapstoeltjes in gebruik zijn maar een leuning zie je niet boven de wand uitsteken :

g0MDFjv.png

Uf9NMqe.png


Groet,

Arjan
 
Hoi Tini, leuk model! Maar volgens de italeri beschrijving moeten de granaten naar boven, in het echt zitten de granaten aan de onderkant van de plaat die ze in het kanon voert (weet de officiële naam niet zo) maar op de foto van jou in PE lijkt ze dus verkeerd om te zitten, of zie ik het verkeerd....

Groetjes
 
Laatst bewerkt:
Hallo @Gert-Jan Mollema , je hebt helemaal gelijk. Dank je!
Ik was er al achtergekomen en kon gelukkig zonder veel problemen de plaat losmaken.
Rare jongens die Romeinen 😜

Inmiddels ook bericht gehad uit Turijn, helaas hebben ze geen verdere gegevens dan de foto’s die al circuleren op internet.

Arjan’s tips & trucs opgevolgd inzake stoeltjes en tripod

groet, Tini

B4472516-17A6-4DA9-8CD3-034CCF1A12B3.jpeg
 
Ik had in eerste instantie dezelfde fout gemaakt met die munitie lade, is ook inderdaad anders dan bij alle mij vertrouwde mg's en geschut. Ik heb vanmiddag ook strips gemaakt uit een stukje van een pe fretje. Wel minder sjiek dan jouw versie :) :

7fjAeAJ.jpg


Ik heb vorige week de jackpot op internet gevonden wat betreft foto's en info. Kun je je Frans weer wat ophalen 😊 :


Ik kwam op deze site terecht via het Axis History Forum :


Ik heb vanmiddag trouwens nog dit Masterbox setje besteld :


Groet,

Arjan
 
Laatst bewerkt:
Dat is een mooi setje @Arjan Wiskerke . Ik zocht wat zwaardere mitrailleurs, maar niet echt iets gevondenOok goede sites, waarvoor dank.

Ik heb nog wat tijd doorgebracht om iets te vinden over die aangeschoten AS 42, op de Via Nazionale, bij de bevrijding van Rome, 4 Aug. 1944.
De ene schrijver beweert door toedoen van 75 mm van een Sherman, de ander zegt van een Stuart (M5?).
(Linksonder in het reservewiel was de treffer)


405A5746-8873-4610-ACC3-1A8356F6132D.jpeg77077F7B-2DCB-45E9-8F8D-E910096E3C7D.jpeg
 
Hallo Arjan,
Zou het kunnen dat bij de “prototype foto“ het stoeltje rechtsachter “verkeerd” zit omdat het voertuig is afgeleid van de AS 41 die twee kanten opreed? (2 sturen).
Toch lijken de scharnieren aan de zijkant van het zitje te suggereren dat het zitvlak gewoon omlaagklapt,
zoals vroeger de zitjes op de balkons van stoptreinen.
En daaraan denkend, gezien jouw foto, is het niet mogelijk dat de stoel aan de rail op de zijwand zo is bevestigd dat je het geheel naar links of rechts kunt schuiven? Zit de stoel goed dan scharnier je de rugleuning tegen de zijkant van het voertuig en klapt daarna de zitting naar beneden.

Bekijk bijlage 13043


Ik heb in ieder geval de mijne zonder veel beschadiging los kunnen halen.
Geen idee waar het door jou opgemerkte leesplankje voor dient?
Voor een landkaart op te leggen voor de bijrijder?
Er is daar ook een plek voor de lichtere mitrailleur, dus dan zou het in de weg zitten bij gebruik?



Bekijk bijlage 13041
groet, Tini
En als nu de stoeltjes naar beneden klappen vanaf de zijwand en dan de rugleuning omhoog scharniert naar de achterkant. De foto hier kun je interpreteren alsof de rug tegen de zijkant zit maar dat is er niet uit af te leiden. Maar ik denk eerder aan aparte wijze van op- en inklappen waarbij je eerst de rugleuning naar beneden klapt op de zitting en dan de boel zijwaarts klapt tegen de zijkant.
 
Wij hebben in verschillende soorten trein/loc cabines dit soort “zwenk/zwaai” bijrijderstoeltjes zitten. Ze werken allemaal op hun eigen wijze.
Om niet langer te mijmeren hoe het eruit zag (bij Fiat weten ze het ook niet), heb ik een handgreep aan de rugleuning gelijmd,
een stripje op de onderkant van het stoeltje gelijmd om zo ruimte voor de hangreep te maken en de stoeltjes vastgelijmd.
Tijd om het kreng te gronden…
D420B942-AF55-4D4D-BF38-DBC3FA178639.jpeg

89E1C9C2-6347-4F5C-A15F-435ECAED69F9.jpeg
 
Laatst hier een Tamiya SAS jeepje opgepikt, leek me leuk te integreren bij het Arditi project.
Een side-kick zeg maar 😜
Wat PE en resin goedkoop kunnen aanschaffen.
Ik maak een veroverde versie, zoals in het AS 42 filmpje.


03B6E033-242B-4DC0-8520-25964CA8E08B.png
8F977412-1ECA-4770-8D9F-FBF5A158FBAB.jpeg

F628A784-1DF5-47ED-A6EF-8434E10BEA48.jpeg
 
0E9D2C84-1B3D-411F-ABF0-339E0FA96CDC.jpegNa een middagje in de spuitcabine.
Giallo Sabbia Scuro (218 van Life Color) voor de Sahariana, Pale Sand van AK (3rd gen) voor de jeep. Was nog wel even een dingetje, ik had de AK verdund met Ultimate Airbrush Thinner, mijn meest gebruikte thinner. Maar het leek net of de verdunde verf schifte. Slechte combi. Daarna de AK (3rd gen) met Life Color Thinner verdund, ging n stuk beter. Eigenlijk verdun ik alleen maar met water (H2O) als ik met de kwast aan de gang ga.
 
Laatst bewerkt:
Ondertussen de lichtere zandkleur (Life Color UA217) aangebracht, daarna gesealt met blanke lak en de tri colore op de motorkap gespoten.
Ook al wat chipping en washes gedaan, het begint wat te worden.
Nog steeds kan ik de Breda ontlopen, want dat wordt nog een complex geheel met de schutter die al op zijn stoeltje zit. 😎😉

D3EDBB57-5B0A-426B-8774-4F29EC5CB1B0.jpeg


C50E91B3-F07A-40BF-A2EA-E264B6A4DAF9.jpeg
 
Hahaha, ik dacht dat het niks uitmaakte hoe om de banen erop geverfd zijn. De motorkap kun je niet omdraaien.
Werken hebben is niks, maar werk houden… 😂🤬
 
Ach, voor de bemanning die vanuit de wagen naar achteren kijkt zit de vlag goed...

Prachtig model, heel leuk en apart, en super veel research!
 
De hele dag bezig geweest met schutter en de Breda 35, iets wat ik uitstelde vanwege de complexe manier hoe de schutter eigenlijk geïntegreerd in de Breda zit. Ik had een arm 2 mm te hoog gelijmd, zodat ik het maar niet passend kreeg.
Daarbij de fragiele opbouw… een opluchting dat ie zit…

E8BC2B85-984B-4C64-BD1E-47272B89648C.jpegCE592DF4-1805-4105-971D-BD155C84D001.jpeg62C118C3-8103-4C43-9F4C-90896D8B9541.jpeg
 
Nu die man er in zit zie je ook de dimensie van het geheel. Wat een enorme bak was dit eigenlijk!
 
Dat ziet er goed uit Tini die subtiele verwering . Ik zag overigens dat de Sahariana kitjes momenteel niet te krijgen zijn, tenminste niet voor normale prijzen. Jammer ik had nog wel een versie met de Solothurn willen bouwen. Wat dat betreft ontbreekt het die Italianen ook aan handelsgeest, Chinese fabrikanten hadden al lang een versie met de Solothurn op de markt gebracht .

Groet,

Arjan
 
Hi Tini,

Ziet er goed uit, inderdaad lekker verweerd. Ik zou de loop metalliseren, want door de hoge vuursnelheid werd de loop heet zodat verf daar geen kans op heeft en er in no time af is. Zie ook de referenties. Gewoon zwart verven en met grafiet metalliseren. Vervolgens met een zilverpotlood de uitstekende delen bewerken en wat krassen maken. Daarna evt. nog een wash van zwart om eventuele te heftige krassen af te zwakken en klaar. Kind kan de was doen. Zo schilder ik ook machinegeweren etc.

Mvg,

Vincent
 
Ha die @Vincent Thelosen ,
Ik denk dat je gelijk hebt, ik was er nog niet over uit. Je ziet én metaalkleurige en zandgele voorbeelden.

Ja, @Arjan Wiskerke, ik had begin dit jaar al grote moeite om de boel bij elkaar te krijgen.
Maar het was dan ook al een hit zo’n 10 jaar geleden. We kunnen nog steeds hele lijsten aanleggen met gewilde modellen ;)
 
Terug
Bovenaan