Tamiya JSU-152

Beschrijf hier je ervaringen met volledige kits van een militair voertuig

Moderators: Richard Cramer, Jan Peters, Jakko Westerbeke, Richard Polderman

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Benjamin de Groot
Berichten: 871
Lid geworden op: 20 sep 2005 18:31
Locatie: Leiden

Tamiya JSU-152

Bericht door Benjamin de Groot » 26 dec 2009 18:10

Type: SPG
Land van Herkomst: USSR
Producent: Tamiya
Schaal: 1/35
Medium: Plastic, rubber en photo-etch
Richtprijs: 45-50 euro

De ISU-152 is altijd een voertuig geweest dat bouwers van sovjetmaterieel heeft aangesproken. De karakteristieke vorm en het concept zelf (pak een goed chassis en pleur daar een zo groot mogelijk kanon op in een simpele bak) spreken zeer tot de verbeelding. De reden achter het sovjetpragmatisme dat heeft geleid tot dit voertuig was de zoektocht naar een succesvolle opvolger op de SU-152 (152 mm ML-20 houwitser op een KV-chassis) welke door het gewicht en de vernietigende kracht van de 152 mm granaat een blijvende indruk achter liet op het slagveld. De ISU-152 presteerde nog beter dan zijn oudere broertje en hoewel het met een munitievoorraad van slechts 20 granaten veel bevoorrading vroeg, werd de antitankcapaciteit door de soldaten van het rode leger zeer gewaardeerd. Oorspronkelijk bedoeld voor het vernietigen van fortificaties, was de ISU-152 qua pantser en bewapening een gevaarlijke tegenstander voor de Tiger en Panther tanks, waardoor het de roemruchte bijnaam "Zveroboi" (beestendoder) erfde van de SU-152.

Tamiya heeft sinds kort een kit van dit sovjetmonster, gebaseerd op hun eerdere IS-2 en voor ergens tussen de 40 en 50 euro is 'ie van jou. Klein detail is het feit dat Tamiya al hun IS-serie voertuigen foutief labelt met een J (van het latijnse Josef in plaats van het russische Iosef).

Inhoud
Aangezien deze bij mij onder de kerstboom lag kon ik het niet laten er meteen even aan te zitten en het een en ander te proberen. De kit komt in de van Tamiya bekende witte doos met een mooie box-art van het onderwerp. Hierin zitten 6 gietramen in donkergroen plastic (waarvan 1 met nieuwe onderdelen voor het gevechtscompartiment, de rest is gelijk aan de IS-2), een lower-hull, een motordek, een gevechtcompartiment (waar ze in de oude dragon kit als een stuk geleverd worden, kiest Tamiya, waarschijnlijk voor productiegemak voor twee delen), een gietraam in doorzichtig plastic - waar je slechts een onderdeel van nodig hebt, twee stuks rubberen rupsband, een flink aantal polycaps (32 in totaal) voor het loopwerk etc. , een kunstof touwtje voor de sleepkabels, twee photo-etch roosters voor het motordek, een velletje decals (genoeg voor vier verschillende voertuigen) en een instructieboekje met heldere Tamiya instructies. Op de gietramen zitten onder andere het 122mm kanon van de IS-2, dus in principe kan een creatieve bouwer ook een ISU-122s maken.

Pasvorm
De pasvorm is tot zover typisch Tamiya: bijna perfect. Het geheel valt eenvoudig in elkaar en "uit-de-doos" is het goed te doen om het ding op een rustige zondag in elkaar te zetten: potje lijm leeggieten, goed schudden en voila. Vrijwel alle elementen sluiten naadloos op elkaar aan. Bij het bouwen moet wel opgelet worden bij het verbinden van het gevechtcompartiment (E1) met het motorcompartiment (E2). Tamiya levert ze van elkaar gescheiden en hoewel er verbindingspunten en "sponson-fillers" zijn om het allemaal langs te passen, is een naad toch haast onvermijdelijk en op deze plek zeker niet gemakkelijk weg te werken.
Voor het bouwen van het loopwerk worden dezelfde mallen als in de IS-2 kit geleverd. Hiermee wordt het doodeenvoudig om de torsiearmen netjes op één lijn te krijgen. Ook voor het maken van de plastic tracks is een mal zodat de bovenste stukken met een mooie doorhang kunnen worden gebouwd.

Nauwkeurigheid
De kit laat zich tot een (door de band genomen) zeer respectabel model bouwen. Hoewel er altijd wel ergens ruimte voor verbetering is, ziet het er tot zover naar uit dat de meeste details wel tot een voor de gemiddelde bouwer zeer acceptabel niveau zijn uitgevoerd. Waar bij kits als de B1 bis, de IS-2 en de recente Mathilda een aantal duidelijke versimpelingen aanwezig zijn, valt dit hier nog erg mee. De grootste kritiekpunten tot nu to zijn de wat dikke spatborden (afvijlen of vervangen is aan te raden), de houder voor de steel van de pikhouweel (beste deze te verwijderen en uit dun plastic of metaal te maken) en de houders voor de sleepogen zijn nogal dik (hoewel ik ze slechter heb gezien). De afdekplaat bovenop de kanonmantel is wat te dik en eenvoudig voor mijn smaak, maar an sich helemaal niet zo slecht. Hetzelfde geldt voor de handvaten aan de reserve brandstoftanks. Zelfs de houders voor het gereedschap zijn, voor de gemiddelde standaard van Tamiya kits, goed gedetailleerd. Let er wel op dat de handgreep op het onderhoudsluik en op een aantal plaatsen wat boutjes en ontbreken (zoals bij de IS-2 kit). De 12.7mm DsKH mitrailleur is ,afgezien van het ontbreken van een gat vooraan dat zelf geboord moet worden, best aardig van kwaliteit en een mooie aanvulling voor zowel model als scrapbox.
De lasnaden zijn mooi uitgevoerd en hetzelfde geldt voor de gietstructuur op veel onderdelen: vooral die van de kanonmantel is een stap vooruit. Op de onderdelen van het gevechtscompartiment is zelfs de textuur van de ruwe staalplaten meegegoten, wat ze toch iets interessanter maakt om naar te kijken. Helaas zit dit dan weer niet op het motorcompartiment of de lower hull. Gietnaden zijn op veel onderdelen afwezig. Het enige echte probleem zijn de punchmarks op een aantal onderdelen. Met name op de binnenkant van luiken zijn ze bijzonder moeilijk te vullen en op te schuren zonder iets anders te slopen.
Tenslotte zou je kunnen zeggen dat de mondingrem iets aan de korte kant is. De verschillen tussen een Armorscale en een RB Models ML-20 loop zijn echter verwaarloosbaar. Mocht je de Tamiya loop door één van deze merken willen vervangen dan gaat dat met vrij weinig moeite: enkel erin plakken. Let wel dat er bij de Armorscale variant meer chirurgie aan te pas moet komen als je ook de mantel hiervan wilt gebruiken. Voor meer ML-20 opties verwijs ik graag naar PMMS: http://www.perthmilitarymodelling.com/r ... su152.html
Tenslotte nog een opmerking over de plastic rupsbanden die tamiya levert. Deze moeten gebouwd worden met om en om (dat wil zeggen, de helft) geleidetanden. op vrijwel alle referentiefoto's die ik tot nu toe heb gezien hebben alle segmenten geleidetanden. Bij de IS-2 komt de interval wat vaker voor. Let goed op je referentiefoto's.

Welke tijdsperiode
De kit is een aardige representatie van een ISU-152 Uit de Tweede Wereldoorlog. Mocht je een voertuig willen bouwen uit, bijvoorbeeld, Egypte, dan komt er meer om de hoek kijken. Na-oorlogse productiemodellen van de ISU-152 delen een aantal zaken met de IS-3. Het meest in het oog springend zijn de loopwielen met meer bouten en de andere vorm van de scharnieren (dit aanpassen zal veel werk kosten), maar veelal zijn er kleine aanpassingen of extra handgrepen of iets dergelijks: houd dus je referenties bij de hand.

Conclusie
Als ik een kit als 'beste van 2009' zou moeten bestempelen is dat deze. Hij heeft de typische Tamiya-eigenschappen waardoor je hem snel in elkaar zet, is vrij goed gedetailleerd en is een stuk nauwkeuriger dan de Dragon of de Zvesda kit (zeg nou zelf, we waren best wel toe aan een nieuwe ISU-152). Qua prijs-kwaliteit verhouding een stuk beter dan sommige andere Tamiya kits (ik denk aan een B1 bis) en door de eenvoudige brute uitstraling en reputatie een voertuig dat voor veel bouwers interessant is. Als je van de brute hoekige vorm houdt of een interesse hebt in Sovjetmaterieel of gewoon graag snel en zonder al te veel moeite iets in elkaar wilt zetten, mag deze niet ontbreken op je stapel.


Afbeelding
De ISU-152 zoals 'ie er nu voor staat. Ik heb de mantel vervangen door die van Armorscale, maar dat is niet persé een verbetering.

Afbeelding

Afbeelding
De naad tussen het gevechtscompartiment en het motordek: opvullen naar smaak. De dikte van de spatborden is nogal aanwezig. Deze stukken moeten nog worden afgevijld

Afbeelding
De structuur van de mantel en de platen. Het onderdeel midden op de foto is bedoeld voor de sleep ogen en wat dik in vergelijking met het echte werk. Evergreen moet uitkomst gaan bieden.
Zie hier http://data4.primeportal.net/tanks/carr ... _of_85.jpg voor het echte ding.
Celebrating over a thousand posts of groveling and general internet pollution...
Gebruikersavatar
Martin Dogger
Lid van de Twenot
Lid van de Twenot
Berichten: 4664
Lid geworden op: 18 feb 2004 18:22
Locatie: Nijverdal
Contacteer:

Bericht door Martin Dogger » 27 dec 2009 11:45

Afbeelding
Gebruikersavatar
Benjamin de Groot
Berichten: 871
Lid geworden op: 20 sep 2005 18:31
Locatie: Leiden

Bericht door Benjamin de Groot » 27 dec 2009 15:52

working on it :wink: niet makkelijk om wat te schrijven zo tussen de bedrijven door.

Inmiddels is de review afgerond. Hoop dat deze nuttig blijkt.

Cheers
Celebrating over a thousand posts of groveling and general internet pollution...
Gebruikersavatar
Michel Caudron
Lid van de Twenot
Lid van de Twenot
Berichten: 1108
Lid geworden op: 15 okt 2007 11:20
Locatie: Zwolle
Contacteer:

Bericht door Michel Caudron » 28 dec 2009 09:18

Mooie review :)
Groeten Michel
Gebruikersavatar
Oscar Becker
Lid van de Twenot
Lid van de Twenot
Berichten: 480
Lid geworden op: 15 feb 2009 20:40

Bericht door Oscar Becker » 28 dec 2009 09:31

en bedankt voor het plaatsen. Ik hoop op meer pics gedurende de rest van de bouw.
Gebruikersavatar
Benjamin de Groot
Berichten: 871
Lid geworden op: 20 sep 2005 18:31
Locatie: Leiden

Bericht door Benjamin de Groot » 28 dec 2009 20:12

bedankt voor de replies jongens. Verdere bouw moet even wachten: ben nogal druk de komende tijd en moet de Mathilda eigenlijk afronden voor de Missing-Lynx Group build.

Cheers
Celebrating over a thousand posts of groveling and general internet pollution...
Gebruikersavatar
boris bakker
Lid van de Twenot
Lid van de Twenot
Berichten: 4181
Lid geworden op: 17 feb 2004 16:52
Locatie: Borculo

Bericht door boris bakker » 05 jan 2010 18:42

Dank je wel Benjamin!
'K ben erg blij met dit verslagje van je! :D

Groetjes
Der kampf gegen die eigenen oberen macht manchmal mehr arbeit als gegen die franzosen. (Guderian)
Afbeelding
Gebruikersavatar
Benjamin de Groot
Berichten: 871
Lid geworden op: 20 sep 2005 18:31
Locatie: Leiden

Bericht door Benjamin de Groot » 06 jan 2010 23:41

Dank je Boris: ik heb geprobeerd wat nuttigs te schrijven.

Cheers
Celebrating over a thousand posts of groveling and general internet pollution...
Gebruikersavatar
boris bakker
Lid van de Twenot
Lid van de Twenot
Berichten: 4181
Lid geworden op: 17 feb 2004 16:52
Locatie: Borculo

Bericht door boris bakker » 08 jan 2010 18:38

Dat is je gelukt... want ik heb hem zojuist besteld! :D

Groetjes
Der kampf gegen die eigenen oberen macht manchmal mehr arbeit als gegen die franzosen. (Guderian)
Afbeelding
Gebruikersavatar
Benjamin de Groot
Berichten: 871
Lid geworden op: 20 sep 2005 18:31
Locatie: Leiden

Bericht door Benjamin de Groot » 09 jan 2010 00:35

boris bakker schreef:Dat is je gelukt... want ik heb hem zojuist besteld! :D
My work is done 8)
Celebrating over a thousand posts of groveling and general internet pollution...
Gebruikersavatar
Rob Plas
Site Admin
Site Admin
Berichten: 2417
Lid geworden op: 13 feb 2004 23:41
Locatie: Halsteren
Contacteer:

Bericht door Rob Plas » 09 jan 2010 01:38

Benjamin de Groot schreef:Dank je Boris: ik heb geprobeerd wat nuttigs te schrijven.
Wat mij betreft is je dat uitstekend gelukt
:lol:
Rob Plas
Webmaster Twenot
Huisregels Forum

Afbeelding
Gebruikersavatar
Maarten Weers
Lid van de Twenot
Lid van de Twenot
Berichten: 1722
Lid geworden op: 18 feb 2004 08:36
Locatie: Delden, Overijssel
Contacteer:

Bericht door Maarten Weers » 09 jan 2010 14:17

Mooi verhaal Benjamin. Niet mijn gebied qua modelbouw maar leuk om te lezen met goede foto's.

groeten Maarten
Op de werkbank:
- Stuart V recce
======================
When Sgt. Wilson spots something Mainwaring doesn't.
Mainwaring: Took you a while to spot that one, didn't it Wilson?
--------------------------------------------------------------------------------
Gebruikersavatar
Benjamin de Groot
Berichten: 871
Lid geworden op: 20 sep 2005 18:31
Locatie: Leiden

Bericht door Benjamin de Groot » 11 jan 2010 00:49

Bedankt voor de complimenten mannen: blij jullie van de straat te hebben gehouden :)
Celebrating over a thousand posts of groveling and general internet pollution...
Gebruikersavatar
Benjamin de Groot
Berichten: 871
Lid geworden op: 20 sep 2005 18:31
Locatie: Leiden

Re: Tamiya JSU-152

Bericht door Benjamin de Groot » 18 jan 2010 22:06

kleine edit gemaakt met betrekking tot de ruspbanden.
Celebrating over a thousand posts of groveling and general internet pollution...
Plaats reactie