Boek: Panzer Commander, the memoirs of colonel Hans von Luck

Welke boeken heb je en wat vindt je ervan?
En een goede film of documentaire gezien? Vertel het hier svp

Moderators: Richard Cramer, Jan Peters, Jakko Westerbeke, Richard Polderman

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Niels Henkemans
Lid van de Twenot
Lid van de Twenot
Berichten: 2429
Lid geworden op: 17 feb 2004 13:09
Locatie: Eindhoven
Contacteer:

Boek: Panzer Commander, the memoirs of colonel Hans von Luck

Bericht door Niels Henkemans » 03 jun 2006 15:28

Afbeelding
bron bol.com

Panzer Commander, the memoirs of colonel Hans von Luck
Auteur: Hans von Luck
Uitgeverij: Cassell
ISBN: 0304364010
Gekocht bij BOL.com
Prijs 15,49
Beoordeling: *****

Panzer Commander bevat de memoires van kolonel Hans von Luck. Het boek is een zeer interessante toch langs de verschillende fronten in Europa en Noord-Afrika. Vanaf het uitbreken van WW2 tot het einde van de oorlog bevond de schrijver zich in de frontlinie (en zelfs daarvoor) met zijn verkenningseenheden. Het boek neemt je mee naar de invasie in Polen, de Blitzkrieg door Frankrijk en België, Barbarossa en de poorten van Moskou om vervolgens in warme oorden in Noord-Afrika te belanden. Waarna je terecht komt bij de invasie in Normandië en de gevechten in de Ardennen om ten slotte gevangen te worden genomen aan het Oostfront en te belanden in een gevangenenkamp in Georgië waar je nog 5 jaar moet blijven. Het boek besteed niet alleen aandacht aan het verloop van de oorlog maar uiteraard ook aan de persoonlijke ervaringen van de hoofdpersoon. Niet alleen persoonlijke relaties komen daarbij aan bod maar ook ervaringen met de Duitse legerleiding en mensen als Rommel (waarmee hij een goede relatie had) en andere hoge militairen.
Het boek is levendig geschreven en leest uitermate makkelijk weg. Opvallend is verder de milde houding van de schrijver. Hij stelt zich bijzonder vergevingsgezind op en toont zich bijzonder begripvol zonder iemand verwijten te maken. Hoe gruwelijk de gebeurtenissen ook zijn geweest.
Dan nog wat technische informatie. Het boek is van paperboek formaat en heeft 347 bladzijden. Veel foto's hoef je niet verwachten. Alleen in het midden staan acht pagina's met foto's. Die varieëren van Polen, Frankrijk tot Noord-Afrika, Rusland en Normandië. Meer dan het kort illustreren van het boek hebben deze foto's niet als nut maar enkele zijn toch wel erg aardig.
Al met al is Panzer Commander een boek dat in geen enkele boekenkast over WW2 mag ontbereken. Niet alleen vanuit een historisch oogpunt maar zeker ook als een persoonlijk verhaal, want die treffen mij altijd nog meer dan de grote lijn. Zonder menselijk perspectief lijkt het mij volstrekt onmogelijk iets van oorlog te begrijpen en dit boek geeft in ieder geval meer begrip en inzicht op wat zich in WW2 heeft afgespeeld.

Warm aanbevolen
"We stay. I don't know a better place to die" - Cpt Dolan, La Fière June 7th 1944
pascal bastiaens
Berichten: 3612
Lid geworden op: 17 feb 2004 19:04
Locatie: 9300 aalst

Bericht door pascal bastiaens » 03 jun 2006 15:32

Ik heb het boek in een iets goedkopere pocketuitgave en het is inderdaad een goed boek...
pocket kost bij www.proxis.be 7.55 euro
Afbeelding
pascal
Plaats reactie