Kampina Airborne-Nieuw boek over operatie Market-Garden

Voor het on-line uitwisselen van algemene informatie, modelbouwtechnische vragen en contacten.

Moderators: Richard Cramer, Jakko Westerbeke, Richard Polderman, Jan Peters

Plaats reactie
Peter van der Linden
Berichten: 1
Lid geworden op: 26 jan 2013 15:07

Kampina Airborne-Nieuw boek over operatie Market-Garden

Bericht door Peter van der Linden » 27 jan 2013 00:09

Afbeelding

Beste forum leden,

Mijn naam is Peter van der Linden uit Oisterwijk NB.
Voor de liefhebbers van het Airborne en Market-Garden onderwerp wil ik via dit forum graag mijn boek onder de aandacht brengen.

KAMPINA AIRBORNE
Gevluchte en ondergedoken geallieerde airborne-militairen
in natuurgebied de Kampina

Kampina Airborne gaat over één van de meest unieke gebeurtenissen op het gebied van ondergedoken geallieerde militairen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Dit waargebeurde verhaal gaat ook over de moed en vastberadenheid van die Nederlanders die met gevaar voor eigen leven en dat van hun dierbaren, geallieerde airborne-militairen die voortijdig in vijandelijk gebied waren neergekomen, hielpen met vluchten en onderduiken.

Tijdens de grootste luchtlandingsoperatie uit de Tweede Wereldoorlog, welke onderdeel was van operatie Market-Garden, zouden niet alle geallieerde transport, sleep en zweefvliegtuigen de landing en dropzones bij Eindhoven, Nijmegen en Arnhem bereiken. Al vanaf de eerste dag van operatie kwam hierdoor in de provincie Noord-Brabant een groot aantal airborne-militairen en vliegtuigbemanningsleden voortijdig en ver verwijderd van hun einddoel in vijandelijk gebied terecht.

Kampina Airborne vertelt het waargebeurde verhaal van de meer dan tachtig geallieerde airborne-militairen die tijdens operatie Market-Garden met hun zweefvliegtuigen voortijdig en ver verwijderd van hun landingsgebieden neerkwamen op Noord-Brabants grondgebied. Deze airborne-militairen werden tijdens hun ontsnapping niet alleen door het lokale verzet geholpen en veilig ondergebracht, maar in sommige gevallen ook als groep samen gebracht.De militairen waren onder andere afkomstig van de Amerikaanse 101ste en 82ste Airborne Divisie en de Britse 1ste Airborne Divisie.

401 Glider Infantry Regiment
327 Glider Infantry Regiment
325 Glider Infantry Regiment

South Staffordshire Regiment
1st Airlanding Light Regiment
1st British Parachute Brigade

1st Independent Polish Parachute Brigade

No.2 Dutch Troop, No10 Inter-Allied Command

In dit boek staat beschreven hoe deze airborne-militairen na hun landing in bezet gebied door het lokale verzet werden geholpen, wie deze verzetsmensen waren en waar deze airborne-militairen werden ondergebracht en samen gebracht. Bij dit verhaal hoort ook het relaas van een aantal luchtmacht militairen en piloten van het Amerikaanse IX Troop Carrier Command en het Britse Glider Pilot Regiment. Voorts worden al hun namen, omzwervingen en gebeurtenissen verteld, die zij in de weken tussen 17 september en 26 oktober 1944 meemaakten in een gebied ten zuiden van de Noord-Brabantse hoofdstad ’s-Hertogenbosch.

voorwoord van o.a. Arie-Jan van Hees.
Auteur van “Tugs and Gliders to Arnhem” en “Green On! The Story of Arnhem Re-supply”.

Het boek telt 238 pagina’s en meer dan 150 zeldzame en nooit eerder vertoonde foto’s en drie plattegronden.
Als losse bijlage heeft het boek een grote plattegrond van dat deel van Brabant waarin het verhaal zich afspeelt. Hierop staan 69 gemarkeerde locaties van o.a. landingsplaatsen, schuilplaatsen, vlucht routes, enz enz.

ISBN/EAN: 978-90-813764-4-0
19,95 euro zonder verzendkosten.

Voor bestelinformatie graag een e-mail naar vanderlinden2@home.nl
facebookgroup kampina airborne
Gebruikersavatar
peter van dijk
Berichten: 3412
Lid geworden op: 17 feb 2004 19:25
Locatie: Barneveld

Re: Kampina Airborne-Nieuw boek over operatie Market-Garden

Bericht door peter van dijk » 27 jan 2013 13:31

Hoi Peter :)

bedankt voor je aankondiging en proficiat met de uitgave van je boek !

Het lijkt me een interessant boek. Vooral omdat het voor mij een stukje geschiedenis is waar
ik weinig van gehoord of gelezen heb.

Dat het in het nederlands is, leest wel zo comfortabel en de prijs vind ik zeer redelijk.

Ik overweeg serieus om het aan te schaffen...

Vrolijke groet :D
Peter
"A shotgun is a good substitute for mouthwash.." (High Contrast 2017)
WIP : Defending Hill 192
Arjan Wiskerke
Berichten: 2176
Lid geworden op: 19 sep 2007 10:03
Locatie: Hulst

Re: Kampina Airborne-Nieuw boek over operatie Market-Garden

Bericht door Arjan Wiskerke » 27 jan 2013 13:42

Hallo, ik vraag me al een tijdje af of bekend is wie deze Britse soldaat is. Volgens Ullstein Bild betrof het een majoor. Ik moet zeggen dat ik eerlijk gezegd ook niet vind dat hij er uitzag als een doorsnee Nederlander .....

http://www.dijitalimaj.com/alamyDetail. ... BE58F92%7D

Afbeelding

Groet,

Arjan
Jim van Prehn
Berichten: 73
Lid geworden op: 13 dec 2006 14:49
Locatie: Nieuwegein

Re: Kampina Airborne-Nieuw boek over operatie Market-Garden

Bericht door Jim van Prehn » 25 feb 2013 23:12

Heb al meerdere boeken over Market Garden en de ontsnappingen gelezen en het is een machtig interessant onderwerp. Maar toen ik ergens in januari op het forum de posting van Peter v/d Linden zag was ik eigenlijk al gelijk gepakt. Van Airborners in het Brabantse land had ik nog nooit gehoord en omdat het Arnhem- en Nijmegen-Airborners gaat
vond ik dat dit on(der)belichte voor mij zeer interessant was.
Ik heb gelijk het boek besteld en ik kon bij de brievenbus blijven wachten, zo snel had ik het in huis. Ik vind dat het duidelijk geschreven is en lekker leest. Duidelijke taal op 238 pagina's. Er staan in het boek zwart-wit foto's, pasfoto's van diverse mensen die een belangrijke rol hebben vervuld in die periode, foto's van de omgeving en uitleg foto's (b.v. als er wordt gesproken over een PIAT, dan zit er een foto bij.

Een hele leuke toevoeging aan of in of bij dit is boek is dat de schrijver een kaart, van de Topografische Dienst van het kadaster, van het Brabantse land (formaat grote als A3) heeft toegevoegd waarop staat aangegeven waar locatie uit het boek zich bevinden, nl. achter veel genoemde locatie in het boek staat een verwijzing naar een nummer op die kaart, zodat je weet waar het is. Zou er veel meer over willen vertellen, maar je kunt het beter zelf lezen.

Als Oosterbeek je interesseert moet je het voor het volledige Market Garden verhaal ook dit boek lezen. Als Oosterbeek niet je interesse heeft blijft het toch een spannend boek.

Ik geef Peter een compliment voor dit interessante boek.

O ja, voor dat ik het vergeet te zeggen: Ik heb geen aandelen
Goede adviezen Ok, mierenn..ken nee!!!!!
Plaats reactie