Tamiya T26E3 Pershing - US Medium Tank

Beschrijf hier je ervaringen met volledige kits van een militair voertuig

Moderators: Richard Cramer, Jakko Westerbeke, Richard Polderman, Jan Peters

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Martin Dogger
Lid van de Twenot
Lid van de Twenot
Berichten: 4664
Lid geworden op: 18 feb 2004 18:22
Locatie: Nijverdal
Contacteer:

Tamiya T26E3 Pershing - US Medium Tank

Bericht door Martin Dogger » 28 jul 2006 12:13

De Pershing was de zwaarste tank die door US Army in Europa werd ingezet. Het was een tank die beter was dan de Sherman, maar die te laat en in te kleine getale werd ingezet om nog een echt effect op de gevechten te hebben. Wat betreft vuurkracht en mobiliteit was de T26E3 (later herbenoemd tot M26) gelijk aan de Duitse PzKpfw V Panther, en in minder mate de PzKpfw VI Tiger.

Achtergrond
De Pershing was een compleet andere tank dan de Sherman. Torsiesuspensie, een laag silhouet, brede rupsbanden en een kanon met mondingsrem. Samen met de M24 Chaffee en de M18 Hellcat was dit een voorproefje van Amerikaanse tankontwerp na de Tweede Wereldoorlog.
De M26 is voortgekomen uit de T26 serie van experimentele ontwerpen. Gedurende de oorlog hebben de Amerikanen vele experimenten gedaan om de Sherman te vervangen. Gedeeltelijk werd dit ook gebruikt om de Sherman te moderniseren, maar het bleef lapwerk. De T23 bijvoorbeeld was een poging om verschillende suspensie en transmissie systemen te testen. Uiteindelijk bleek deze tank niet te voldoen, maar de koepel werd wel gebruikt op de 76mm versies van de Sherman.
Na de zware verliezen in Normandië werd besloten om het programma rond de T26 te versnellen. De overwinningen na Normandië zorgden voor een situatie waarin men dacht dat de Panther en Tiger overwonnen waren, en dat de Duitsers weinig pantsers meer hadden. Helaas bleek dat niet zo te zien, en dat werd duidelijk tijdens het Ardennenoffensief. Ondanks het feit dat de Pershing nog niet volledig getest was in Aberdeen, werd besloten om 20 T26E3s naar Europa te sturen. Dit was onderdeel van Zebra Mission, een operatie om nieuwe wapens onder gevechtsomstandigheden te testen. In Januari kwamen deze tanks aan in Antwerpen. Tien ervan gingen naar 3rd AD, en de andere tien naar 9th AD. De Pershing bleek populair, vanwege zijn 90mm kanon en brede rupsbanden die een goede mobiliteit gaven. Ze zijn betrokken geweest bij twee beroemde gevechten in de oorlog, namelijk rond de Remagen brug, en de uitschakeling van de Panther voor de Dom van Keulen.

De kit
In principe zou je kunnen volstaan met "typische Tamiya kwaliteit". En dat is dan dat. Maar een iets diepere kijk is misschien ook wel handig.
In de doos zitten meerdere gietramen, waarvan er twee dubbel zijn. Er worden een zakje bijgeleverd met schroeven, veren en veel polycaps voor de suspensie. Twee vinyl tracks maken het af.

Het grootste gedeelte van het werk zit in de suspensie. Tamiya heeft deze namelijk werkbaar gemaakt. Dit hebben ze gedaan door per kant twee veren in de romp te liggen, die vast komen te zitten in groeven van de twee voorste looparmen. De overige armen kunnen vrij bewegen, en worden vastgehouden door polycaps. Het werkbare karakter maakt wel dat je wat moet prutsen met kleine schroeven, die half verborgen worden door de loopwielen. Een cirkeltje plastic laat ze helemaal verdwijnen. In eerste instantie lijkt het allemaal erg moeilijk vanwege de ietwat drukke instructie, maar het past allemaal perfect, en zolang je de tijd neemt, kan er weinig misgaan.
Als de suspensie eenmaal in elkaar zit, is er weinig werk meer te doen. Acht luiken voor het motordek, een aantal hijs- en sleepogen, koplampen en beugels, boeg mitrailleur, periscoopbeugels, opbergkisten op de fenders, luiken, antennes, dak, kanon en mantel. En dat is het eigenlijk wel. Twee avondjes werk, en de kit is klaar om geverfd te worden.

Je zult vooraf wel moeten bedenken wat je wilt doen met de kit. Als je hem op een diorama wilt zetten, voldoen de vinyl tracks in mijn ogen goed. Ze zijn flexibel genoeg, en geven de juiste spanning om de niet-geveerde armen realistisch op hun plek te houden. Ook de sterren op de koepel moet je bevestigen voor je de reserve track op zijn plek plakt, maar dat is allemaal redelijk duidelijk. Er is genoeg ruimte voor detaillering, maar wat Tamiya gegeven is uitstekend van kwaliteit. De gietextuur is overtuigende nagebootst, er zit goed detail op en het past allemaal netjes. Alleen de achterkant heeft wat putty nodig.
Er zitten twee figuren bijgevoegd: de ondertussen standaard commandant die door een verrekijker kijkt, en een lader die met zn armen op het luik rust. Geen wereldschokkende figuren, maar bruikbaar genoeg.

De eindoverbrengingsbehuizingen op de achterkant hebben overigens wel de verstevigingen die na Zebra Mission waren aangebracht. Deze onderdelen hadden namelijk de neiging om te beschadigen en soms zelfs los te schudden. Tamiya heeft ook niet de 'turnbuckles' gegeven die gebruikt werden om de achter en voorspatborden op te houden, zodat ze de rupsbanden niet blokkeerden. Dit is voor de WO2 tanks goed, maar de Koreaan heeft t wel nodig (zie onder).

Markeringen en afwerking
Er is feitelijk maar één kleur, Olive Drab. Als je een latere Pershing wilt maken, heb je iets meer keuze in markeringen, want de de WO2 tanks zijn erg saai wat dat betreft.
De volgende opties zijn gegeven:
- B Company, 1st TB, U.S. Marine Corps, Inchon September 1950
- A Company, 18th TB, 8th AD, Czecho Slovakia 1945
- E Company, 67th AR, 2nd AD, Germany April 1945
- F Company, 33rd AR, 3rd AD, Elsdorf, Germany, Februari 1945

Ik kan echter niks over de 8th AD Pershing, dus ik weet niet of deze correct. De overige drie zijn allemaal correct, voor zover ik kan nagaan.

Aftermarket sets
Om de Pershing een beetje op te leuken, heb ik een resin stowage set van Trakz gekocht. Deze bestaat uit een aantal dekenrollen, tarps, etc. Allemaal redelijk standaard, en ook te vinden in andere sets. Twee onderdelen uit de set zijn echte heel nuttig, en dat is de lange tarp die aan de zijkant van de tank bewaard wordt, plus de mand aan de zijkant van de koepel waar de slecht weer kappen voor de bestuurder en boegschutter in bewaard werden.
WW2 Productions had een set met click tracks, maar ik weet niet of deze nog te krijgen zijn. Eduard heeft waarschijnlijk wel een PE set. Als je andere tracks wilt (de Pershing in Korea heeft deze bijvoorbeeld nodig), dan kun je bij AFV Club shoppen.

Conclusie
Een mooie kit om uit de doos te bouwen, en met wat extra's is er een heel strak model van te maken. De pasvorm is uitstekend, en de details die Tamiya geeft, zorgen voor voldoening. De werkende suspensie geeft een beetje 'speelgoedallure'. Het is niet bijzonder nuttig, want gewoon losse armen waren ook bruikbaar geweest voor een diorama. Het maakt het alleen wel een stuk makkelijker.
Cijfer op een schaal van 1 tot 10 is een 8.

Verkrijgbaarheid
De T26E3 is te koop in goede hobbyzaken, en kost daar tussen de 40 en 45 euro.
Gebruikersavatar
Martin Dogger
Lid van de Twenot
Lid van de Twenot
Berichten: 4664
Lid geworden op: 18 feb 2004 18:22
Locatie: Nijverdal
Contacteer:

Bericht door Martin Dogger » 29 jul 2006 12:41

Hier een fotootje om de suspensie te laten zien:
Afbeelding
Gebruikersavatar
Roy Schurgers
Berichten: 611
Lid geworden op: 02 feb 2005 19:11
Locatie: Roermond

Bericht door Roy Schurgers » 10 sep 2006 23:42

Heb m ook eens gemaakt een paar jaar geleden en die vering vond ik echt briljant (waarom niet bij alle toekomstige modellen?). Dat wil natuurlijk wel zeggen dat je m in een dio moet plaatsen met relief, anders heb je er nog geen reet aan...
The object of war is not to die for your country,
but to make the other bastard die for his.
(George Patton)

[url=http://www.scalemodelfactory.nl/][img]http://i133.photobucket.com/albums/q52/jagdpanzer4/Scale%20Model%20Factory/SMF-BANNER.gif[/img][/url]
Plaats reactie